Wie wij zijn
Leer de leiding per groep kennen
Ribbels zijn de allerjongste leden (6-8 jaar) van de Chiro. Ze houden ervan om te fantaseren en ervaringen op te doen. Ribbels zijn nog sterk op zichzelf gericht, daarom is het goed om hen samen te laten spelen. Die spelen maak je best niet te moeilijk, zodat er ruimte is voor fantasie en inbreng van jouw leven.
Jona Windmolders, Ward Hendrix, Elina Vandingenen & Janne Stroobants
Speelclubbers (8-10 jaar) genieten enorm van spelen. Ze zijn jong maar al iets mondiger. Fantasie vormt nog altijd een deel van de speelclubleefwereld, maar de realiteit neemt meer en meer een centrale plaats in. Speelclubbers hechten veel belang aan een eerlijk spelverloop met een verdiende winnaar, onrechtvaardigheid wekt boosheid op. Ze zijn enorm nieuwsgierig en leren veel bij van hun omgeving, dus ook van hun leiding. Vraag hen echter niet om lang stil te zitten, want speelclubbers bruisen van de energie.
Thanee Volders, Emma Rodiers, Sam Van Malder & Pieter-jan Vaes
Rakwi's (10-12 jaar) zijn in volle groei en hun leefwereld breidt zich meer en meer uit. Vrienden zijn zeer belangrijk voor een rakwi zodat ze vaak een reputatie moeten hooghouden. In hun oordeel zijn ze vaak nog zwart-wit, waardoor ze heftig kunnen reageren op hun omgeving. Rakwi's zijn ontzettend energieke jongeren, ze houden van bewegingsspelen. Vaak hebben ze een breed interesseveld, gebruik dat om je activiteiten voor te bereiden.
Sien Somers, Arne Bamps, Bernt Vaes & Freeke Polleunis
Tito's (12-14 jaar) zitten in een grote veranderingsperiode. Een eerstejaars aan het begin of aan het einde van het Chirojaar is compleet verschillend, en meisjes ontwikkelen net iets sneller dan jongens. Over het algemeen worstelen ze met zichzelf, ze zoeken naar hun identiteit en gedragen zich soms stoerder dan ze in werkelijkheid zijn. Het is belangrijk dat je met de leiding een veilige omgeving creëert voor jouw tito's, een plek waar ze ten volle kunnen experimenteren en een positief zelfbeeld krijgen.
​Caro Vanlaer & Lies'l Jughmans
Meisjes zijn al bijna volledig ontwikkeld, maar jongens veranderen nog sterk bij de keti’s (14-16 jaar). Hun leefwereld breidt zich uit naar de ruimere maatschappij, ze stellen zich er veel vragen over en proberen er een positie in te nemen. Dat uit zich soms in opstandig gedrag, waarmee ze zich willen afzetten tegen wat hen irriteert. Vrienden zijn belangrijk om een eigen zelfbeeld te creëren. Voor leiding is het heel belangrijk om interesse te tonen voor de leefwereld van je keti’s, zo zullen ze jou ook respecteren.
Dries Vlayen, Quint Vaes & Stien Tuts
Hun lichamelijke ontwikkeling is bijna volledig achter de rug. Daardoor vindt de ontwikkeling van aspi's (16-18) vooral op het vlak van normen en waarden plaats. Je kunt hen stimuleren door hen hun vaak ongenuanceerde mening te laten uitleggen. Je zult zien dat een aspi snel kan bijdraaien en een tegenovergesteld standpunt kan innemen. Mensen naar wie ze opkijken, hebben een grote invloed. Aspi's vinden het nog altijd fijn om een goed spel te spelen, voorzie daarnaast af en toe momenten om thema's te behandelen die hen interesseren.
Fara Dekeyser & Jeroen Vaes